Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Pla de Sostenibilitat Turística de Lladorre
                                              PlaSostenibilitat_Lladorre_logo_horitzontal_RGB.pngIntroducció i justificació

El municipi de Lladorre vol promoure un nou model de turisme competitiu, innovador i sostenible, amb especial atenció al turisme d'alta muntanya.

Aquest nou model consisteix en un turisme esportiu d'alta muntanya durant tot l'any, amb productes turístics per a diferents microsegments de demanda, que aportin valor al destí i assegurin la seva sostenibilitat i competitivitat a llarg termini.

El destí actualment té una estacionalitat marcada, amb una estratègia centrada en el turisme d'hivern a la muntanya de Tavascan i el turisme actiu i de natura a l'Alt Pirineu a l'estiu. A més, ofereix turisme industrial, patrimoni cultural i autenticitat en els diferents pobles, atraient sobretot al segment esportiu.

Però per aconseguir una sostenibilitat i competitivitat sòlides, es necessita una estratègia innovadora que especialitzi i diversifiqui l'oferta amb nous productes i experiències turístiques per captar nous públics, reduir l'estacionalitat i generar un impacte econòmic positiu en el territori. La transformació dels recursos naturals i el desenvolupament de noves infraestructures sostenibles són essencials per adaptar l'oferta a una demanda segmentada i satisfer les noves pautes de consum responsable. La implementació d'una estratègia de màrqueting tàctic, innovadora i orientada serà fonamental.

En resum, el "Pla de Sostenibilitat Turística en Destinació a Lladorre: turisme esportiu d'alta muntanya 365 dies" serà el projecte clau per transformar el destí turísticament, consolidar la seva posició de lideratge als Pirineus i garantir la seva sostenibilitat a llarg termini.Què és el PSTD i quin objectiu té ?

El Pla de Sostenibilitat Turística en destinació a Lladorre (PSTD), és un projecte dotat amb una inversió de 1,4 milions d'euros finançats pels fons Next Generation que es desenvoluparà entre el 2023 i el 2025.

L’objectiu general del pla és posicionar el municipi de Lladorre com a destí d'alta muntanya de turisme esportiu sostenible líder dels Pirineus amb una oferta atractiva i competitiva vinculada al turisme esportiu (esquí nòrdic, alpí, freeride i de muntanya, trail running, alpinisme, senderisme, ...) tant a l'estiu com a l'hivern, a l'ecoturisme i al seu patrimoni cultural. Aquesta oferta ha d'estar estructurada i especialitzada per a diferents públics i permetre situar el destí com un autèntic paradís per als amants de la naturalesa salvatge durant els 365 dies de l'any.

 

                                                                 contrallum.jpg
 Línies estratègiques del Pla de Sostenibilitat

 • Hub d'innovació en turisme esportiu

Generar una proposta turística innovadora de turisme esportiu d'alta muntanya, promoure nous productes especialitzats per a diferents segments i generar noves dinàmiques de col·laboració entre els actors del territori, ja siguin públics o privats, que impulsen la transformació del producte i del destí, posicionant Lladorre com a referent del Pirineu en l'àmbit del turisme esportiu. Les principals modalitats esportives d'especialització del destí són l'esquí nòrdic, alpí, freeride i de muntanya, el trail running, l'alpinisme i el senderisme.

 • Destinació sostenible

Apostar per un aprofitament responsable de l'entorn i una gestió sostenible dels recursos naturals, potenciant la mobilitat sostenible, la diversificació dels productes amb una oferta cultural i d'ecoturisme, mecanismes de col·laboració públic-privada per implicar el sector en la conservació i gestió de la capacitat de càrrega i evitar la saturació dels espais fràgils més concorreguts com la presa de Montalto, el llac de Certascan, etc.

 • Destinació intel·ligent

Incorporar la digitalització de forma efectiva en el sector turístic del destí, i concretament en l'oferta vinculada al turisme esportiu. Es pretén incorporar la tecnologia i el màrqueting digital al destí.En resum

El "Pla de Sostenibilitat Turística en destinació a Lladorre: Turisme Esportiu d'Alta Muntanya 365 dies" aposta per millorar l'atractiu i la competitivitat global de l'oferta mitjançant una major especialització en el producte de turisme esportiu d'alta muntanya per segments i modalitats, així com la diversificació del producte per aprofitar millor els recursos culturals del destí, per generar una oferta complementària per a famílies i altres públics.

Ambdues estratègies, especialització i diversificació, estan orientades a promoure la desestacionalització del destí i del turisme d'alta muntanya, mitjançant nous usos de l'estació d'esquí per avançar cap a l'obertura de la infraestructura durant tot l'any i oferir propostes turístiques per a nous públics que generin nous arguments de venda.Els quatre eixos

Les actuacions pivoten sobre 4 eixos estratègics definits a l'Estratègia de Turisme Sostenible d'Espanya 2030 i amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

                                         Esquema rodones.png

Les actuacions

Amb aquest objectiu es desenvoluparan els següents projectes tractors:

 1. Transició Verda:
  • Sistema d’aïllament a la Pleta del Prat
  • Pla de millora i regulació de l’accés a la presa de Montalto i llac de Certascan
  • Xarxa de miradors de naturalesa del Parc Natural: Aineto, Boldís, Tuc de la Cima
 2. Eficiència Energètica
  • Biomassa a la nova Casa de l’Esport Tavascan i l’Estació d’Esquí
  • Trail Station Tavascan: Esport alta muntanya 365 dies
  • Foment mobilitat sostenible amb taxi elèctric i punts de càrrega
 3. Transició Digital
  • Millora de la museïtzació del Centre d’Interpretació de l’Aigua
  • Senyalització turística intel·ligent i comptadors de visitatns
  • Nou branding, pàgina web, e-commerce i contingut multimèdia
  • Transició a Oficina de Tursime Intel·ligent
  • Pla de màrqueting digital i formació al sector en digitalització i competitivitat
 4. Competitivitat:
  • La Casa de l’Esport a Tavascan
  • Nous equipament esportius: Pumptrack Tavascan i Sector escalada esportiva Pleta del Prat
  • Ruta de llegendes interactives i ludificades per famílies
  • Museu a l’aire lliure: L’aigua i el patrimoni industrial
  • Creació d’un sistema intel·ligent de gestió del pla de sostenibilitat turísticabarra.png